TROİD VE İYOT

İngiliz Diyetisyenler Birliğinden; Sorularla İyot ve Troid

 

İyot

Düzgün işleyen insanlar için tiroid iyot tiroksin üretimi için gerekli olduğundan esastır. Hamilelik ve erken yaşamda bebeğin beyninin gelişmesini sağlamak için gerekli olduğu için hamile kadınların özellikle önemlidir.

Hipotiroidizm (küçük düşürücü tiroid) veya guatr (tiroid şişmesi) için levotiroksin kullanıyorsanız, iyot takviyesi almanıza gerek yoktur.

Hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid) nedeniyle tedavi ediliyorsanız, iyot takviyesi almak gereksizdir ve durumu kötüleştirebilir. Ekstra iyot, anti-tiroid ilaçlarının yararlarını giderebilir.

 

Önerilen günlük iyot miktarı nedir? Bana bir yemek planı fikrini verebilir misin, bu tutarı alabilir miyim?

 

Dünya Sağlık Örgütü önerileri aşağıdaki gibidir:

0-5 yaş arası çocuklar: 90 /g / gün

6-12 yaş arası çocuklar: 120 /g / gün

Yetişkinler (ve 12 yaş üstü çocuklar): 150 μg / gün

Hamile kadınlar: 250 /g / gün

Emziren kadınlar: 250 /g / gün

 

Bireyin yaşına bağlı olarak, yeterli iyot sağlayacak olan doğru bir yemek planı vermek zordur. Ayrıca, gıdalardaki iyot konsantrasyonu mevsime (örneğin sütte), toprak iyot içeriğine ve diğer birçok faktöre göre değişir.

İyot bilgi formumuz, kılavuz olarak işlev görebilecek çeşitli yiyeceklerde yaklaşık iyot konsantrasyonlarını sağlar.

Tiroidle ilgili sorunlara yol açabileceğinden aşırı iyot alımının önlenmesi önemlidir.

 

 

 

 

 

 

Hangi yiyeceklerin iyot içermektedir ?

En zengin diyet iyot kaynakları balık, süt, diğer süt ürünleri ve yumurtalardır.

Yarım bardak süt, ortalama olarak 85 μg sağlayacaktır. Kış sütü, yaz sütünden daha fazla iyot içerir (inekler kışın içeride iken mineral takviyeli yem alırlar).

Organik süt ürünlerinde% 40'a kadar daha az iyot vardır.

Balık iyi bir iyot kaynağıdır; Beyaz balıklarda yağlı balıklardan daha fazla iyot içeriği vardır. Bir kısım (120g) morina yaklaşık 190 μg içerir ve bir kısım somon yaklaşık 25 μg içerir. Üç balık parmağı yaklaşık 90 μg sağlayacaktır.

Yosun ve Kelp ürünleri değişken miktarda iyot içerir ve aşırı iyot alımına neden olabileceği için takviye olarak rutin olarak önerilmez.

Birçok ülkenin aksine, İngiltere'de tuz veya ekmeğe iyot eklenmez.

 

İyotun tiroidin için kötü olabileceğini okudum. Öğle yemeğim için her gün küçük bir paket suşi yemeyi seviyorum. Bırakmalı mıyım?

 

100 gr suşide ortalama 9 μg iyot vardır. Sebze suşiinde daha fazla (100 g başına yaklaşık 20 g iyot) bulunabilir. Deniz yosunu genel olarak çok yüksek bir iyot konsantrasyonuna sahip olmasına rağmen, suşi (nori) 'de kullanılan deniz yosunu, kahverengi deniz yosunundan daha düşük bir iyot konsantrasyonuna sahip olan yeşil bir yosundur. Suşi (190g), 17-38 μg iyot konsantrasyonu bu nedenle fazla iyot vermez.

Çok brokoli / kale / deniz ürünü yiyorum, bu iyot emilimimi engelliyor ve tiroidimi etkiliyor mu ?

 

Brokoli ve lahana içeren Brassica bitki ailesi, tiroidde tiroid hormonu üretimine müdahale eder ve bu nedenle guatr’a neden olabilir. Bu tür yiyecekler guatrojenler olarak bilinir. Bununla birlikte, klinik bir soruna neden olmak için bu ürünlerin çok fazla miktarını yemelisiniz ve bu nadir görülen bir durumdur. Ayrıca, bu gıdalar yalnızca iyot eksikliği olduğunda bir sorun olma eğilimindedir, bu nedenle yeterli miktarda iyot alımını sağlamanız önemlidir.

Deniz ürünleri, yosun ve deniz yosunu gibi iyot içermektedir. Çok miktarda tüketilirse, iyot tiroid bezine zarar verebilir, özellikle de kişinin tiroid hastalığı veya tiroid anormallikleri nedeniyle daha hassas olması durumunda. Çok miktarda yosun (aşırı iyot sağlayacak) yiyenlerin tiroid anormallikleri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, yosun tavsiye edilmez.

 

 

 

İnternette yosun takviyesi almanın tiroidiniz için iyi olduğunu / kilo vermenize yardımcı olabileceğini okudum. Bu doğru mu?

 

Kısa cevap hayır. Aslında kelp takviyeleri, etiketteki doz önerileri dahilinde olsalar bile, genellikle aşırı miktarda iyot içerdiklerinden tiroidinize zarar verebilir.

Graves hastalığım var, iyot içeren tüm yiyecekleri yemeyi bırakmalı mıyım?

 

Normalde şu andaki diyetinize devam etmelisiniz. İyot içeriği çok yüksek olan yosun veya kahverengi yosun yememelisiniz.

 

Doktorum tarafından sınırda tiroid bozukluğum olduğu söylendi. Yosun / iyot takviyeleri bana yardımcı olur mu?

 

Kelp veya iyot takviyeleri sınırda tiroit hastalığı olan kimseye yardım etmeyecektir, çünkü hastalık muhtemelen otoimmün bir durumdur. Aslında yosun takviyesi işleri daha da kötüleştirebilir (aşağıdaki sorulara bakın).

Daha yeni hipotiroidi tanısı aldım, iyotlu tuz / iyot takviyesi mi almalıyım?

 

Hammadde kendiniz yapmak zorunda kalmadan hazır olarak üretilen hormonu alırken levotiroksin üzerinde ekstra iyot almanın bir değeri yoktur.

 

Tiroid hastalığınız varsa yosun (iyot) takviyesi almanın bir yararı var mı?

 

Esmer su yosunu gibi yüksek doz iyot preparatları, altta yatan bir tiroid bozukluğu olan duyarlı bireylerde hem hipo hem de hipertiroidizme yol açabilir, bu nedenle en iyi şekilde kaçınılmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Lugol’un iyot çözeltisi / formülü tiroid bozukluklarını tedavi etmek için kullanılabilir mi?

 

Lugol’daki iyot standart bir terapi değildir ve tiroid hastalıklarının tedavisi için önerilmez. Özel durumlarda ve bazı hastalarda tiroid ameliyatından önce (sadece tıbbi gözetim altında) kullanılabilir. Tirotoksikozu (hipertiroidizmi) kontrol etmek için kullanılabilir, ancak 10 günden fazla bir süre için verilemez ve bu, bir tıp uzmanının gözetimi altında olmalıdır.

 

Beş yıldır hipotiroidi hastasıyım ve bazı multivitaminler almak istiyorum. İyot içeren bir tane alabilir miyim?

 

İyot içermeyen bir multivitamin preparat bulmak zor olabilir, ancak önemli olmayan iyot içeriyorsa, tiroidiniz etkilenmeyecektir.

 

Tiroid kanseri var ve radyoaktif iyot tedavisine hazırlanırken düşük bir iyot diyeti izlemem gerekiyor. Nedenini söyler misiniz? Bana hangi yiyeceklerden kaçınabileceğinizi ve ne kadar süre kalacağınızı söyleyebilir misiniz?

 

İyot içeren yiyecekler, tiroid kanserlerinin çoğunun tedavisinde kullanılan radyoiyot izotoplarının alımını engelleyebilir. Bu tedavi planlanırsa, balık dahil etmekten kaçınmak için size bir yiyecek listesi verilecektir.

British Thyroid Foundation web sitesinde düşük iyot diyeti hakkında daha fazla bilgi yer almaktadır.

 

Graves hastalığım var ve yakında radyoaktif iyot tedavisi göreceğim. Düşük bir iyot diyeti izlememe gerek var mı?

 

Graves hastalığı için planlanan radyoiyot tedavisinden birkaç gün önce düşük bir iyot diyeti izlemesi tavsiye edilir. Bunun nedeni diyet iyodinin radyoiyot alımını inhibe edeceği ve etkinliğini azaltacağıdır.

 

 

 

 

 

İyot almanın bir bebek planlamasında ve hamilelikte faydalı olduğunu biliyorum, ama çok fazla almak mümkün mü?

 

Evet, çok fazla iyot olabilir ve aşırı iyot alımından kaçınılmalıdır.

Tiroid bozukluğu öyküsü olmayanlar için mevcut öneri, hamilelikten önceki 3 ay boyunca ve hamilelik sırasında yeterli miktarda iyot alımını sağlamanız gerektiğidir.

 

Demir Tabletleri

Demir tabletler (demir sülfat) gibi bazı ilaçlar, tiroksinin emilimini engelleyebilir. Bazı doktorlar, tiroksin ve demir alma arasında iki saatlik bir süre önermektedir. Doktorunuzun veya eczacınızın tavsiyelerine uyun. Bazı multivitamin tabletlerin demir içerdiğini unutmayın.

Brassicalar (lahanagiller)

Brassicas (lahana, karnabahar, lahana vb.) Bazı durumlarda guatr oluşumuna (tiroid bezinin şişmesi veya genişlemesi) neden olabilir, ancak bunun gerçek bir endişe olması için tüketimin çok yüksek olması gerekir. İngiltere'de normal beslenme koşullarında bu normal bir problem değildir ve risk çok düşüktür.

Soya

Soya, tiroksin emilimini engeller, bu nedenle tiroksin kullanıyorsanız, soyadan uzak durmaya çalışmalısınız. Soya almak istiyorsanız, soyayı yemek ve tiroksin almak arasında mümkün olduğunca uzun bir süre olmalıdır.

Bazı soya sütünün, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya gibi ülkelerdeki yetkililer tarafından satıştan çekildiğine dair kanıtlar var çünkü aşırı miktarda iyot içerdiklerinden veya doğal olarak iyot içeren deniz yosunu ürünleriyle yüksek oranda zenginleştirildiklerinden.

Yosun ve Kelp

Tiroid işlevini ve iyiliğini etkileyebileceğinden kelp gibi ürünlerden kaçının. Kelp deniz yosunundan elde edilir ve iyot bakımından doğal olarak yüksektir. Bu nedenle, bazen bir "tiroid güçlendirici" olarak pazarlanmaktadır ve kuru preparatlarda ve tabletlerde satın alınabilir. İyotun kendisinde olduğu gibi, tiroid hastalığı olanlar için sağlığa yararı yoktur.

 

 

 

 

 

 

 

Tablo 1. Bazı besilerin bir porsiyonlarına ait ortalama iyot değerleri

Besin

Porsiyon

Ortalama İyot

Süt ve ürünleri

İnek sütü

200 ml

50-100*

Organik inek sütü

200 ml

30-60*

Yoğurt

150 ml

50-100*

Peynir

40 gr

15

Balık

Mezgit

120 gr

390

Morina

120 gr

230

Yaldızlı pisi balığı

130 gr

30

Somon

100 gr

14

Ton balığı

100 gr

12

Karides

60 gr

6

Diğer

Yumurta

50 gr (1 adet)

25

Et/tavuk

100 gr

10

Kuruyemiş

25 gr

5

Ekmek

36 gr (1 dilim)

5

Meyve/sebze

80 gr (1 porsiyon)

3

*mevsime göre değişmekle birlikte kışında daha yüksektir.

 

Kaynak

https://www.ukiodine.org/faqs/

https://www.bda.uk.com/foodfacts/Iodine.pdf