KURBAN BAYRAMI VE SAĞLIKLI BESLENME 2018

 

KURBAN BAYRAMI VE SAĞLIKLI BESLENME 2018

Etler uygun koşullarda kesim yapıldıktan sonra 7-15℃ 3-4 saat bekletilmelidir. Sonrasında etin olgunlaşması için 4℃ 24 saat beklemesi sonucunda et pişirilmeye uygun hale gelecek, taze kesilmiş et tüketiminden kaynaklanan hazımsızlık gibi mide barsak sorunları önlenecektir.

Etler buzlukta -2 ℃ birkaç hafta, derin dondurucuda -18℃ 4-6 ay süreyle saklanabilir. Etler depolanırken ailede birey sayısı düşünülerek tek pişirimlik porsiyonlar halinde dondurulmalıdır.

Dondurulmuş etler soğutucuda 6-8 saat bekletilerek çözülmesi sağlanmalıdır.

Böylelikle demir, çinko, selenyum gibi mineraller ve B grubu vitaminlerin iyi kaynağı olan kırmızı etteki besin değeri kayıpları en aza indirilebilir.

Kurban Bayramının geleneksel yemeği olan kavurma içerisine kuyruk yağı- iç yağı-tereyağı ilave edilmeden kısık ateşte etin kendi suyunda pişirilmesi sağlanmalıdır.

Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi ette kanserojen madde olacağından ızgara yağsız tavada fırında pişirilmesi tercih edilmelidir.

Mangalda kömür ateşinde pişen etlerde kömürleşme olmayacak şekilde et ile ateş arasındaki 15 cm korunmalıdır.

Doğru pişirilmiş kurban etinin C vitamini yönünden zengin sebzeler eşliğinde tüketimi etteki demir, çinko ve magnezyum emilimini ve vücutta kullanımını arttırmaktadır. Aynı zamanda sebzelerin tüketimi posa alımını da arttırarak barsak haraketlerini düzenleyecektir.

Bayram boyunca değişen yeme düzenine karşı oluşabilecek sindirim sorunlarını önlemek amacıyla etler kimyon eşliğinde tüketilebilir. Kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği ve allerji riski taşımayan kişiler ara öğünlerde rezene-biberiye çayı ve sade maden sularını tercih edilebilir.

UYARI

Kalp-damar, diyabet (şeker), yüksek tansiyon ve mide rahatsızlığı olan bireyler ile ağırlık kontrolü sağlamak isteyenler yağsız-az yağlı etleri tercih etmelidirler, üç ana öğün tüketerek, ara öğünlerde gazlı içecekler, çikolata, şeker, hamur tatlıları ve yağlı börekler yerine süt, yoğurt, ayran ile taze ve kuru meyveler eşliğinde kavrulmamış ceviz , fındık, badem tüketmeleri iyi birer alternatif olacaktır.

Uzm.Dyt.Rabia Nur KOCAMIŞ

Beslenme ve Diyet Ofisi

Kızılımak mah.Dumlupınar Bulvarı Next Level 3/A No:81 Söğütözü/ANKARA