Okul Döneminde Sağlıklı Beslenme

 

 

***Görsel Kaynak: Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ‘’Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Öğretmen El Kitabı’’ 2016 Ankara


OKUL DÖNEMİNDE SAĞLIKLI BESLENME

Yaz tatili bitti okullar açılıyor peki büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemde çocuklar nasıl beslenmeli?

Kız çocukları 10-12 yaş ve erkek çocukları için 11-14 yaş büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir.
Bu dönemde çocuklarda beslenme hedeflerimiz; farklı çeşit besin gruplarından yeterli ve dengeli olarak beslenmelerini sağlamak, fiziksel büyüme ve gelişmeyi en iyi şekilde sağlamak ve yetişkinlik dönemine sağlıklı alışkanlıkları kazanmış olarak adım atmalarını sağlamak.
Bu dönem fizyolojik gelişimin olduğu kadar zihinsel ve sosyal gelişiminde hızlandığı bir dönemdir. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilecek pek çok kronik hastalığın önlenmesini sağlayacaktır.
Sağlıklı nesiller için bu dönemde dikkat edilecekleri 10 başlık altında toplarsak;
1 ) Okul çağı 6-12 yaş ve adölesan dönem 12-18 yaş çocukların büyüme ve gelişmelerinin en hızlı olduğu dönemde beslenme gereksinmelerin pek çoğunu okulda karşılıyorlar. Doğru beslenme seçimine yönlendirme oldukça önemlidir.
2 ) Kalsiyum ve D vitamini eksikliği ve Demir eksikliği anemisi, iyot yetersizliği ve şişmanlık bu dönemde sıklıkla rastlanan beslenme sorunlarıdır.
3 ) Okul çağı çocuklarda günlük 3 porsiyon süt, yoğurt ve peynir tüketimi (1 kupa süt (240 ml) +1 kase yoğurt (200 ml)+60 gr beyaz peynir) tüketimi yeterli kalsiyum alımı için önem taşımaktadır.
4 ) D vitamini eksikliğini önlemek adını günlük 15-20 dk olarak güneşlenmek teşvik etmek kalsiyum, fosfor metabolizmasını düzenleyerek kemik sağlığını desteklemektedir.
5 ) Et, yumurta, kuru baklagiller, kuru meyveler, tam tahıl demir bakımından iyi kaynaklardır. Sabah kahvaltılarda yumurta, beslenme çantalarında ise çiğ kuru yemiş ve meyvelere yer verilmelidir.
6 ) Ayrıca et ve yumurta gibi demir içeren besinler yanında c vitamininden zengin meyve (limon, portakal, mandalina) ve sebzeler (biber, maydanoz) tüketilerek demir emilimi arttırılabilir.
7 ) İyot yetersizliği ülkemizde her bölgede endemik bir sorundur. Yeterli iyot alımını sağlamak amacıyla tuzlar iyot ile zenginleştirilmiştir.  Dünya Sağlık Örgütünün önerisi ise tuz tüketiminin günlük 5 gram ile sınırlandırılmasıdır. Mental fonksiyonlar ve fiziksel gelişiminin düzgün olması adına kullanılan tuzun iyotlu olması önem taşımaktadır.
8 ) Şişmanlık bu yaş grubunda sıklıkla rastladığımız ve yetişkin dönemi için pek çok sağlık sorununa yol açabilecek önemli bir sorundur. Sağlıklı beslenme kuralları gereği et, süt, tahıl ve yağ grubunun diyette yeterli ve dengeli tüketilmesi önem taşımaktadır.
9 ) Şeker tüketimi; bal, reçel, pekmez, çay şekeri ve tüm paketli-hazır gıdaların içerdikleri şeker dahil olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü tarafından toplamda 25 gram=5 küp şeker ile sınırlı tutulması önerilmektedir.
10 ) Televizyon, tablet, bilgisayar ve telefon başında geçirilen zaman 2 saat ile sınırlı tutulmalıdır. Bu dönemde çocuklar günlük 60 dakika açık güvenilir bir alanda orta şiddetli fiziksel aktiviteye (ip atlama-bisiklet-paten sürme-park-sokak oyunları) teşvik edilmelidir.